FAMELAB

Fii urmatorul star al stiintei!

 

Te invitam sa te alaturi noii generatii de comunicatori in domeniul stiintei!


FameLab International este o competitie internationala de comunicare a stiintei organizata de British Council in asociere cu Cheltenham Science Festival din Marea Britanie in peste 24 de tari din Europa, Orientul Mijlociiu, Asia, America  si Africa de Sud.

Daca ai intre 18 si 35 de ani, visezi sa-ti impartasesti pasiunea pentru stiinta & tehnologie cu un public mai larg si iti doresti sa-ti dezvolti abilitatile de comunicare, participa la editia a VI-a a competitiei Famelab Romania!  

Fiecare participant va avea la dispozitie trei minute  pentru a prezenta la alegere o tema legata de inginerie si stiinta, matematica sau medicina, fara ajutorul unei prezentari Power Point sau a unei alte prezentari electronice, si cu un aport limitat al recuzitei.Prezentarea va trebui sa fie distractiva, originala, sa aiba acuratete stiintifica si sa atraga atentia publicului neavizat.

Un juriu format din specialisti recunoscuti din domeniul stiintei si tehnologiei, al comunicarii si mass-media vor alege un numar de zece finalisti pentru a concura in cadrul finalei nationale.Candidatii vor fi evaluati pe baza criteriilor celor trei C:

  • Continut: Continutul prezentarilor TREBUIE sa aibe acuratete stiintifica.
  • Claritatea in comunicarea ideilor: Structura prezentarii este deosebit de importanta, oricât de complicată sau de ambiţioasă ar fi tema, juriul şi publicul trebuie să aibă o bună înţelegere a ceea ce prezinţi.
  • Charisma: Atat publicul cat si juriul trebuie sa fie inspirati si entuziasmati de prezentare.Prezentatorul trebuie sa aiba acea calitate greu de descris, dar usor de recunoscut:charisma. Astfel, câştigătorul competiţiei va fi acela care face ştiinţa fascinantă si incitantă, nu doar pentru sine, ci şi pentru toţi cei care îl ascultă.

CARE SUNT ETAPELE COMPETITIEI FAMELAB?

Etapa de selectie a concurentilor pentru finala FameLab din Romania va consta in organizarea unor preselectii regionale si a unei competitii online, in perioada martie-aprilie 2013.

Concurentii selectati vor intra in finala nationala care va avea loc la sfarsitul lunii mai, in Bucuresti.

In vederea pregatirii pentru participarea la finala FameLab,  concurentii selectati vor participa la un stagiu obligatoriu de pregatire in domeniul comunicarii (27 – 28 aprilie, Bucuresti).

Castigatorul FameLab Romania va concura in finala internationala a Cheltenham Science Festival care va avea loc in Marea Britanie, in perioada 4-9 June 2013.

Va rugam sa retineti ca stagiul de pregatire se va desfasura in limba engleza, iar, in cazul in care castigati, prezentarea din cadrul finalei FameLab International va trebui sa fie sustinuta tot in limba engleza. Prin urmare, capacitatea de a vorbi limba engleza la nivel intermediar spre avansat este esentiala. 

CUM MA INSCRIU PE PLATFORMA ONLINE SI LA PRESELECTIILE REGIONALE?

Pentru a te inscrie la competitia FameLab Romania poti alege :

  • sa sustii o prezentare in fata unui juriu la una dintre preselectiile regionale
  • sa trimiti online o prezentare video care va fi evaluata, de asemenea,  de catre un juriu.

Preselectiile regionale pentru nominalizarea finalistilor vor fi organizate in Bucuresti, Iasi si Cluj in perioada martie-aprile 2013. Pentru a participa la aceste preselectia din Bucuresti din cadrul POLIFEST, trebuie sa te inscrii la evenimentul de mai jos:

Titlu eveniment

Organizatori si parteneri

Locaţia

Data şi ora

Cum se face înscrierea

Termen înscriere

Adresa de contact pentru mai multe informaţii

Selecţie FameLab în cadrul “Polifest” UPB

Organizatori:
Universitatea “Politehnica” București cu susţinerea British Council Romania

Partenerii competiţiei FameLab 2013:
Intel Romania, National Geographic Romania, Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti, SOMS – Grupul Studenților Mediciniști cu Activitate Științifică din UMF "Carol Davila", Universitatea “Alexandru – Ioan Cuza” Iaşi, Facultatea de Fizică, - Universitatea Bucureşti, Ziarul Ştiinţelor

Universitatea Politehnica Bucuresti,
Rectorat – UPB, Splaiul Independentei 313

Joi, 4 Aprilie, ora 12.00

Completarea formularului de înscriere disponibil http://polifest.pub.ro/   si/sau la Departamentul Relatii publice, UPB

22 martie 2013,    

Departamentul Relaţii publice,
tel. 0214029465,
e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

In cazul in care iti vei produce propriul material video pentru FameLab Romania 2013, te rugam sa-l trimiti impreuna cu formularul de inscriere pana miercuri, 17 aprilie 2013.

 CARE SUNT CONDITIILE DE PARTICIPARE?

Pentru a realiza prezentarea te rugam sa acorzi atentie urmatoarelor cerinte:

  • Prezentarea trebuie facuta in limba romana
  • Durata prezentarii trebuie sa fie de maxim 3 minute (continutul nu va fi jurizat daca durata filmului depaseste trei minute)
  • Materialul video nu trebuie sa fie editat sau sa aiba efecte speciale
  • Nu pot aparea alte persoane sau sa fie folosite elemente de recuzita in exces
  • Nu e necesara muzica de fundal

Mai multe detalii despre prezentare, termeni si conditii se regasesc in Regulamentul FameLab Romania.

 CUM AR PUTEA SA ARATE PREZENTAREA VOASTRA?

Videoclipuri de la competitiile Famelab care au avut loc in Romania, Marea Britanie si alte tari sunt disponibile pe www.famelab.orgBritish Council Romania on Youtube si  Famelab on Youtube.

Pentru mai multe recomandari referitoare la modul in care ar trebui sa arate prezentarea voastra :http://www.youtube.com/watch?v=Tp4HgkQdCBM&feature=player_embedded#!

Prezentarile din finala FameLab Romania 2012 pot fi vizualizate aici: http://www.youtube.com/watch?v=meI5csqmMaU&feature=youtu.be

Daca vreti sa vedeti cum s-au prezentat finalistii  FameLab International de la Cheltenham 2011-2012:

CE PREMII SE  ACORDA?

Marele premiu va consta intr-o calatorie in Marea Britanie, cu toate cheltuielile acoperite, oferita de catre British Council castigatorului pentru a reprezenta Romania la competitia internationala Famelab, din cadrul Cheltenham Science Festival, in perioada 4-9 iunie 2013.

In urma fiecarui eveniment de preselectie vor fi desemnati 3 castigatori din care ocupantii locurilor I si II vor fi anuntati ca finalisti iar cel care se claseaza pe locul III va fi anuntat ca rezerva (deci va fi prezent in finala doar in cazul in care unul din cei doi finalisti nu va putea sa participe).

Concurentii clasati pe primele trei pozitii in cadrul competiei online si a preselectiilor regionale vor participa la un stagiu obligatoriu de pregatire in domeniul comunicarii stiintei in fata unui public si prin intermediul media. Stagiul de pregatire va fi sustinut de catre o echipa formata din experti din Marea Britanie si Romania si costurile de participare vor fi suportate de catre organizatori.

Organizatiile din domeniul stiintei si tehnologiei care sunt parteneri ai British Council in organizarea competitiei FameLab Romania vor oferi premii castigatorului competitiei, precum si ocupantilor locului al II-lea si al III-lea precum si un premiu special pentru cea mai buna prezentare a unui proiect tehnologic.