Proiectul Facultatii de Automatica si Calculatoare - Sound of Vision (http://soundofvision.net/), coordonat de catre domnul prodecan Alin Moldoveanu, a fost nominalizat de Comisia Europeana in primele 10 proiecte europene, din punct de vedere al impactului social (tech for society), in competitia Innovation Radar Prize 2018.

 

Selectia s-a realizat din cateva mii de proiecte, beneficiind de finantare europeana (Horizon 2020, precum si alte programe).

 

Sound of Vision s-a finalizat la sfarsitul anului trecut, rezultatul fiind un prototip functional de dispozitiv portabil ce ii ajuta pe nevazatori sa perceapa si sa navigheze in mediul inconjurator eficient si sigur. Protipul a fost validat prin teste cu 45 nevazatori, cu rezultate extrem de bune. Spre exemplu, dupa aproximativ 1-2 saptamani, majoritatea sunt capabili sa foloseasca bine sistemul, cu performante asemanatoare bastonului alb (care necesita 3-6 luni pentru a fi bine stapanit). In plus, Sound of Vision nu ocupa mainile nevazatorului, are o distanta de detectie de 5m, detecteaza si obstacole la inaltimea cap-torso, emite alerte de proximitate, detecteaza obiecte speciale de interes (usi, scari, texte, semne) si multe altele. Prototipul a fost certificat TRL 7 de catre Comisia Europeana.


Se doreste realizarea acestui prototip de laborator pana la stadiul de produs finit, comercial, de pret accesibil. Potentialul de a imbunatati viata nevazatorilor (afectata de lipsa perceptiei mediului si in consecinta lipsa mobilitatii si sedentaritate) este foarte mare. Astfel, clasarea printre primele proiecte in aceasta competitive sau chiar castigarea ei, ar fi un ajutor deosebit pentru acest scop.

 

Avand in vedere faptul ca universitatea noastra a asigurat coordonarea tehnica in cadrul acestui proiect, precum si faptul ca obtinerea unui rezultat cat mai bun va reprezenta o realizare deosebita pentru Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti, va adresez rugamintea de a sprijini proiectul prin acordarea votului online pentru ierarhizare (termen duminica, 11 noiembrie a.c.).

 

Link-ul de votarehttps://ec.europa.eu/futurium/en/tech-society-2018/university-iceland.